‘Heb jij geen moeder? ’ vragen de andere kinderen. ‘Jawel,’ zegt de jongen.
‘ Je kunt haar alleen niet zien.’ De andere kinderen kijken elkaar aan.
‘ Wat je niet ziet, bestaat niet, ’ zeggen ze.

Daar denkt de jongen anders over. Hij weet namelijk heel goed waar zijn moeder is.
Voordat hij naar bed gaat, schuift hij de gordijnen opzij en zwaait naar de sterren.
‘Daarachter woont je moeder nu, ‘ heeft zijn vader ooit gezegd.

Nu heeft de jongen een prachtig talent. Hij tekent en schildert in prachtige heldere kleuren.
Zo schildert hij een portret van zijn moeder en houdt het ’s avonds voor het raam.
‘Kijk, ’zegt hij. ‘Dit ben jij. Mooi hѐ!’

Zo zie je op de verschillende bladzijdes dat de jongen elke avond naar zijn moeder zwaait en laat hij een schilderij zien waar bijvoorbeeld zijn huis of zijn dorp op staat. 

Toch vraagt hij zich af of de wereld rondom zijn dorp wel zichtbaar is voor zijn moeder. Gelukkig ontmoet hij een boer met zijn gierwagen die op weg is naar een weiland.  Samen maken ze een reusachtig schilderij en de jongen roept deze keer naar zijn moeder: ‘ ik kan schilderen in alle geuren van de regenboog!’ Maar of de geur ervan tot achter de sterren reikt?

 

 

Dan is er nog die dringende vraag die hij echt aan zijn vader moet stellen: ‘ weet mama hoe ik er nu uitzie?’  ‘ Kijk naar jezelf door de ogen van je moeder, ’ zegt zijn vader. ‘Dat kan niet moeilijk voor je zijn, je hebt haar ogen’.

 

 

Ga daar maar eens aan staan! In dit prachtige ontroerend verhaal wordt het verlies en het gemis van iemand die je dierbaar is op een tedere wijze in woord en beeld dichterbij gebracht.
‘Misschien zijn sterren wel gaatjes in de nacht’ denkt de jongen. ‘Gaatjes waardoor je alles op aarde kunt zien, hoe groot of klein het ook is.’ Wat een prachtige vondst: de jongen kijkt door de ogen van zijn moeder en ziet zichzelf als kleuter, als jongen en als man.

Een dierbaar mens die achter de sterren woont zo dichtbij halen is een geschenk, het wordt zichtbaar in dit boek in prachtige sprekende kleuren en woorden.
Een verhaal als een sprookje over dat wat je niet kunt zien, maar toch bestaat omdat het betekenis heeft in onze ogen. Een ontroerend verhaal, kleurrijke illustraties die duidelijk geïnspireerd zijn op het werk van de schilder Jawlensky (1864–1941).

Het boek is geschikt om vanaf ca. 5 jaar voor te lezen en samen te kijken.
JAWLENSKY HAAR OGEN
Bette Westera (de Gouden Griffel 2015) & Sylvia Weve (Gouden Penseelwinnares)
ISBN: 9789025875497   Prijs: € 15,99
uitg. Leopold | Gemeentemuseum Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *