De volgende twee recensies zijn geschreven door Loïs Eijgenraam.

Recensie 1. Bert Voorhoeve is een schrijver die het, in ieder geval mij, lukt om te laten voelen hoe woorden mijn hart kunnen verwarmen. Hij heeft al diverse boeken op zijn naam staan over sprookjes: “Beelden als inspiratiebron”, “Op doorreis naar jezelf”, “Verhalen en sprookjes op de grens van leven en dood”, “Waar kom je vandaan en waar wil je heen?” en “Zicht op een nieuwe levensfase”.
Het is twee honderd jaar geleden dat de gebroeders Grimm de eerste verzameling “Kinder- und Hausmärchen” uitbrachten. Sinds 2005 staan deze Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm op de Werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco. De gebroeders Grimm verzamelden, net als anderen in Europa de sprookjes die toen nog onder de mensen leefden. Ze zijn bewaard gebleven omdat er mensen waren die aanvoelden dat sprookjes goud waard zijn.
In het Grimmjaar (2012) komt er wederom een prachtig boek van hem uit: “Sprookjes zijn goud waard”. Op de oorsprong van sprookjes wordt in dit nieuwe boek ingegaan. De schrijver neemt de lezer mee naar de levenswijsheid die in de sprookjes verborgen ligt. Niet als ware het boek een naslagwerk om op te kunnen zoeken wat een beeld betekent (de koning =…, water=…) maar hoe je als mens middels sprookjes het eigen levensmotief ter hand kunt nemen, hoe sprookjes de ziel voeden, het gemoed kunnen leiden en begeleiden. ‘Sprookjes zijn een grote hulp bij het streven om de toegang tot de geestelijke wereld open te houden of later terug te vinden’ zo opent een hoofdstuk met de woorden van Marieke Anschütz. Door je met sprookjes te verbinden, ze te lezen, herlezen, te horen, steeds maar weer, kan er in de mens een bron aangeboord worden.

Recensie 2. Ieder hoofdstuk in dit boek handelt over een thema: ‘sprookjes en natuurwezens’, ‘sprookjes bij het ouder worden’, ‘sprookjes bij ziekte’, ‘sterven en rouw’, ‘sprookjes en kinderen’. Vijftien hoofdstukken die allen met een stemmingsvolle illustratie worden ingeluid. Het boek sluit af met een zevental sprookjes, zes van de gebroeders Grimm en één van Afanasjev: ‘Een veertje van Finist, de valk met de wakkere blik’. Een sprookje dat Bert Voorhoeve, ea, tijdens een vakantievierkamp van de Christengemeenschap met kinderen en volwassenen heeft uitgewerkt en op de laatste dag opgevoerd. Iedereen deed mee, jong oud, peuters, pubers, man, vrouw..Ik mocht het geluk hebben hierbij te zijn met mijn gezin en heb toen mogen ervaren welke verbeeldingskracht sprookjes hebben.
Bert Voorhoeve spreekt in zijn boek over zaadjes die in de zielen van de kinderen gezaaid worden bij het in de kinderjaren horen van sprookjes. Het hoofdstuk over ‘Sprookjes, verhalen en televisie’ opent met een tekst van dr.Hüther, een Duitse Neurobioloog: ‘Het luisteren naar sprookjes werkt volgens neurobiologen zeer positief op verschillende zaken: concentratievermogen, fantasievorming, een positief levensgevoel, innerlijk vertrouwen en het hanteren van menselijke relaties’. Als er iets is dat de mens anno 2012 nodig heeft, dan is het dit wel, lijkt mij…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *