Lussekatter worden in Zweden gebakken en gegeten op 13 december, ter ere van het Lucia-feest. Dit recept is voor ongeveer 40 stuks.

Ingrediënten: 200 gr boter; 5 dl melk;  50 gr gist (of 20 gr. instant); 1 gr saffraan; 0,5 tl zout; 1,5 dl suiker; 1 ei; 17 dl bloem (witte)
ca. 1 kg 1 handje rozijnen (garnering);  1 losgeklopt ei (garnering)

Materialen:  oven, mixer met deeghaken, beslagkom.

Aan de slag:

Smelt de boter. Voeg melk toe en verwarm tot handwarm (37°C).

Los de verse gist op in wat van de melk. Indien je geen verse gist maar instant gist gebruikt, laat het oplossen in de melk achterwege en meng de instant gist in plaats daarvan met de bloem.

Plet de saffraan in een vijzel, of los op in de melk.

Vermeng melk, gist, saffraan, zout, suiker en geklopt ei met het meeste van de bloem. Bewerk het deeg tot het van de kom loslaat, voeg meer bloem toe indien nodig.

Strooi wat bloem over het deeg en bedek het met een schone doek. Laat het rijzen tot twee keer de grootte (ongeveer 45 minuten).

Kneed het deeg licht door op een met bloem bestoven werkvlak. Het moet een licht, plooibaar en vrij los deeg zijn. Verdeel het in twee.                              Maak van elk deel 20 vingerdikke rolletjes van zo’n 20 cm lang, en vorm hiervan S-vormige broodjes. Leg ze op bakpapier op de bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bestrijk de broodjes met geklopt ei en garneer met een rozijn in de opgerolde randen.

Bak de broodjes gedurende 6-10 minuten midden in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *