Ken je de ervaring om in een labyrint te lopen?  Je doet je eerste stap en je merkt meteen dat het pad aangeeft in welke richting de tocht zal gaan; scherp naar links.
Iedere keer weer verrast het me dat de weg soms eindeloos lang dezelfde richting uit gaat. Met vreugde zie ik na een wending dat het doel vlakbij is. Maar dan buigt het pad scherp, en laat me ineens naar  ‘ver- weg-ie- stan’ lopen. In verwarring voel ik innerlijk toch wel het vertrouwen dat het heus wel gaat lukken. Alleen hoe is niet meer duidelijk. Ik dacht dat ik er toch bijna was.
De ervaring, dat omwegen je in verwarring kunnen brengen, zijn in sprookjes altijd weer kleurrijk en in afwisselende beelden aanwezig. De ervaren sprookjesverteller en schrijver Bert Voorhoeven is iemand die vaak in zijn leven opnieuw het avontuur is aangegaan om nieuwe wegen in te slaan.
‘Op zoek naar het land van de regenboog’, is de titel van zijn nieuwe boek, met als ondertitel: ‘verhalen en sprookjes rond de levensweg’.

Als je op zoek gaat naar de wereld die in beeldentaal zich in sprookjes uitspreekt, dan mag je wel een liefhebber van labyrint lopen zijn. Het vraagt een innerlijke beweeglijkheid van je. De beelden, het verhaal, geven aan hoe het avontuur zal gaan. Als je bereid bent mee te bewegen, je rust te bewaren en niet steeds wil begrijpen waarom er iets gebeurt, dan leg je aan het eind van het sprookje met een voldaan gevoel het boek weg.
Voorhoeve is een meester in het verzamelen van sprookjes en zinvolle verhalen waarin je inzichten omtrent je eigen leven kunt opdoen, waarin je troost vindt of waarin je een lichtje opgaat waardoor je begrijpt voor welke uitdaging je staat.

Zoals hij in het voorwoord schrijft is deze verzameling ontstaan doordat hij steeds weer een nieuwe weg is ingeslagen. Het leven biedt hem die altijd aan, alleen zijn het niet altijd duidelijke wegen, soms zijn het onbekende- of doodlopende wegen, omwegen of kleine geitenpaadjes.
Wat bij het ‘op weg zijn’ hoort, zijn de ontmoetingen met mensen, kinderen, wezens, bomen, planten of dieren.
Iemand vertelt je een verhaal waarin een woord je raakt of een gebeurtenis kan er voor zorgen dat je een andere richting inslaat.
Die woorden horen of die gebeurtenis opmerken dat zijn kostbare vondsten.

Er zijn ook tijden dat Voorhoeve thuis blijft en dan schrijft hij verhalen en voegt deze bij de nieuwe sprookjes die hij ontdekt heeft. Zo is deze bundel ontstaan.

In deze nieuwe verzameling staan zeven verhalen die al eerder zijn verschenen onder de titel ‘Luisteren naar bomen’ en een aantal sprookjes komen uit eerdere publicaties. Veel ouders en leerkrachten zullen er vertelstof in vinden die in de loop van het jaar mooi aansluiten bij de seizoenen.
Het zijn afwisselende verhalen sommige zijn voor volwassenen, andere, vaak kortere voor kinderen.

Als je dorst hebt neem je een glas water, en als je behoefte hebt aan een oppepper om energie te krijgen, dan kan je gerust even met dit boek gaan zitten om een verhaal & sprookje te lezen, ze zijn sprankelend als  ‘levenswater ‘. De beelden zijn echt, geen intellectueel geknutsel, geen draak die bloemen gaat plukken met Marietje, nee de draak is echte draak en spuwt vuur, waardoor je je bewust wordt van het gevaar en dat je alle moed bij elkaar moet pakken, je wordt uitgedaagd!

Er zijn twee grote verhalen in het boek die uit meerdere hoofdstukken bestaan:
De zeven verhalen: De schepping van de bomen; De appelboom; De jaarringen; De knotwilg; De spar; De linde; De Mariabeuk.

En het sprookjesverhaal ‘Op zoek naar het land van de regenboog’ , dit is een schitterend eigentijds verhaal.
Op zoek naar het land van de regenboog:
De verdwenen regenboog; De regenboogzanger en het gouden boekje; De kluizenaar en het labyrint;
Het land van angst; Het land van de illusies; Het land van de haat; Het land van verdriet; Het land van de regenboog; De terugreis; De terugkeer van de regenboog.

Andere verhalen & sprookjes: De klimboom; Het bijenlied; De opgedroogde bron; Op zoek naar het levenswater; De weg naar vrijheid van Nelson Mandela; De moed om grenzen te overschrijden (over Hendrik de Zeevaarder) ; De pelgrim; De orde van de leeuwerik; Doodlopende wegen; De twee koningsrijken; Het rozenwonder; Prins Schoonheid; Twee leeuwen; Bosbrand; De gouden sleutel; Het vergeten sprookje; De jongen en de kluizenaar; Finn, de verteller.

Amie van Oers schreef het verhaal De verhalenverteller. Het verhaal over de weg van vrijheid van Nelson Mandela beschrijft de levensloop van deze moedige en bijzondere man.
De orde van de leeuwerik is een bijzonder verhaal, het begint in een ver verleden en plotseling ben je in onze eigen tijd: een bijzondere compositie! 

Een fijn boek om uit voor te lezen, maar ook om zelf te lezen, het verdient een plaatsje in de boekenkast zodat het steeds voor handen is en kan zeker meegenomen worden op vakantie.

Bert Voorhoeve, Op zoek naar het land van de regenboog

Uitgeverij Cichorei,
Paperback, 157 blz., prijs: € 21,50
Eerste druk 2022, ISBN 978 90 831586 5 5

 

Van Bert Voorhoeve (1940) verschenen eerder (bij uitgeverij Christofoor): Beelden als inspiratiebron, Op doorreis naar jezelf, Zicht op een nieuwe levensfase,
Waar kom je vandaan en waar wil je heen?, Sprookjes zijn goud waard, Verhalen en sprookjes op de grens van leven en dood,
Verhalen en sprookjes rond de geboorte en bij uitgeverij De kleine prins, Luisteren naar bomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *