Waarnemingen en gedachten over Egyptische diergoden cultus en helpende dieren in de Europese sprookjes.

Tekst & foto’s: Christja  Mees – Henny

De valk als God in het oude Egypte

Horus valk:  Horus; zoon van Isis en Osiris. (Re of Ra)= De Zonnegod. Hij is oppergod/oergod, schepper van de wereld en bron van al het leven.

 

 

 

 

Horus (met  zon) geeft levensadem aan de farao koning.

 

                                                                   Horus valk (Museum Cairo) inspireert koning Chefren
                                                                                                                                                                                                             

 

Zonneschijf en maansikkel  in West Sohag                                                                                                                                                                                                                Horus valk Tempel van Luxor Karnak
                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horus valk tussen Nijlpaard (zwangere Godin Taweret) en leeuwin Godin Tefnut.
Horus Gezeteld op: Lotus en papyrus, het symbool van verbonden boven en beneden Egypte
Taweret betekent de grote, moeder godin, beschermt de geboorte, en weert kwade krachten af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Valk in het sprookje

Voor mij is het meest bekende sprookje over de valk: Het Russische sprookje  uit sprookjes van Baba Jaga: Veertje van Finist de valk met de wakkere blik.
Een vader gaat op reis en vraagt aan zijn 3 dochters wat hij voor hen mee zal nemen 1ste dochter vraagt stof voor een jurk, 2de dochter vraagt een hoofddoek, 3de dochter een veertje in een spanen doosje. Het veertje blijkt van een valk met wakkere blik te zijn, die een betoverde tsarenzoon is en haar bruidegom zal worden, maar pas na heel veel beproevingen.

De zusters zijn vijandig gezind en de valk vliegt weg naar het 3x 10de Rijk. Daar wil zij hem gaan zoeken, maar moet daarvoor 3 stenen broden, 3 staven en 3 paar schoenen verwerken  ( verslijten) Op haar lange moeizame weg krijgt zij hulp van een oude vrouw die haar 3 geschenken geeft.

1 een zilveren vlaskam en gouden spindel

2 een zilveren schotel met gouden appeltjes

3 een borduur raampje.

3 geschenken die zij in zet om haar bruidegom terug te winnen uit het 3 x 10de onbereikbare Rijk van de Geest.

Uitgaande van het feit dat de valk met wakkere blik in Egypte een heel groot bijna onbereikbaar geestelijk wezen is, bron van al het leven, geboren uit het mannelijke  Zonnewezen  (Osiris) en het vrouwelijke maan wezen (Isis), is het voor de mensenziel een enorme levensopgave, ja, een inwijding, om zich met deze goddelijke kracht die thuis is in hoge hemelruimten te kunnen verbinden.

De geschenken die zij kreeg van de oude wijze vrouw, zijn daarvoor nodig. Het zijn morele vermogens van de ziel die geactiveerd kunnen worden.
1 Een zilveren kam: om de symbolische, geest spiegelende gedachten te kunnen ordenen, Een gouden spindel om de gouden draad van spirituele gedachten te kunnen spinnen.

2 Een zilveren schotel, met daarop gouden appels—doet denken aan een spiegelende schaal die de gouden vruchtbare geestelijke wereld kan spiegelen en omvatten, zoals de maan de zon spiegelt.    ( misschien een beeld van de Graal?). Op het afgebeelde reliëf  draagt Horus ook de maansikkel (schaal) met gouden zonneschijf op zijn kop.

3 Een borduur raampje is nodig om met verbeelding en fantasie een kunstwerk te scheppen waarop in de ziel, aardse beelden met geestelijke beelden kleurig geweven en geborduurd zijn.

Dat het hier om een religieuze  scholing gaat wordt al aangetoond door het verblijf van de pelgrimerende bruid bij de vrouw die voor het altaar brood bakt. Daar slaapt haar bruidegom zijn diepe slaap.

Daar kan zij haar geschenken inzetten om hem te wekken. Twee nachten lukt dat niet, zó diep in slaap is hij. Pas haar traan, haar diepe smart en verdriet maakt het mogelijk dat hij ontwaakt en haar herkent.
Gevolgd door de tocht in gouden koets en gouden gewaad naar de  koninklijke inzegening in de kerk.

 

 

Godin Maat in het oude Egypte  Godin van de gerechtigheid, discipline en de goede kosmische wereldorde.
Maat draagt een veer op het hoofd en het Ankh teken in de hand. Teken van Levenskracht. De veer wijst de weg hij geeft de gedachten vleugels.

    Sakkara-  (Alaqualeta-AlBoaairat)          De farao in Egypte draagt ( als Osiris) een gevederde kroon ( West Sohag)

 


De veer in het sprookje

Sprookje van Grimm nr. 63  De drie veren.

Een koning voelt zijn einde naderen en weet niet aan welke van zijn drie zonen hij zijn rijk zal nalaten.
Daarom geeft hij drie maal een opdracht en blaast hij drie maal drie veren in de lucht en zegt zijn zonen die veren te volgen waarheen zij gaan. De eerste keer moeten zij voor hun vader het mooiste geweven tapijt meenemen, de tweede keer de mooist ring, de derde keer de mooiste vrouw.

De twee oudste zonen volgen hun veer naar rechts en links , naar Oost en West maar de middelste veer van de jongste komt niet ver en valt vlakbij in het midden neer. Dit is de plek waar de jongste zoon een luik vindt waaronder hij een trap ziet om af te dalen in de diepte. Beneden in de aarde ( het onbewuste gebied) is een deur, en als hij deze opent, treft hij een dikke pad met kleine padjes aan.

Uit de grote doos die de kleine padjes aanreiken tovert de dikke pad voor hem; het mooiste geweven tapijt nooit op aarde geweven, de tweede keer:, de mooist ring nooit op aarde gesmeed, waardoor hij steeds het recht op koningschap verkrijgt omdat zijn broers slechts met alleen aards-grof materiële spullen komen aanzetten.

Zij kunnen het niet verdragen dat hun jongste broer die voor iedereen altijd als de domoor doorgaat, het koninkrijk zal erven, en smeken hun vader om een derde kans. Maar ook die verliezen zij want de jongste krijgt van de dikke pad, een uitgeholde knolraap bespannen met 6 muisjes.
Als hij daar een willekeurig gekozen klein padje in zet, op raad van de grote dikke pad, blijkt dit padje een beeldschone bruid te zijn, de knolraap een gouden koets en de muizen prachtige paarden die bruid en bruidegom naar het nieuwe koninkrijk rijden.

 

Het is de middelste veer die Recht doet gelden, die tussen de polariteiten van de twee andere veren de weg door het midden in de diepte wijst, waar schatten verborgen liggen die met fantasie en verbeelding bereikbaar zijn.. Het is de wijsheid van de helpende dikke padden, jong en oud, die net als de kikkers, in de verbinding van twee werelden leven, boven en onder het aardoppervlak, en de geboorte van een nieuw bewustzijn mogelijk maken.

 

Vogels zijn zo vrij als de gedachten van mensen. Thebaanse necropolis

 

 

 

 

 

 

Ziele vogels
De Zonnebark vaart door de nacht (onderwereld)                                                                                                                                                                                                         Theban necropolis

 

 

 

 

 

 

 

 

De kievit vertegenwoordigt het hele volk (Luxor)
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *