De bisschop van Myra is bij ons geen onbekende maar echt kennen we hem niet.  Zijn naam is gekoppeld aan onze Sint Nicolaas en die kennen we allemaal. Deze koppeling is waarschijnlijk ontstaan doordat ze hun voornaam en hun beroep als bisschop met elkaar delen. Ook in de portretten kan je nog gelijkenis vinden. Maar daarmee houden de gelijkenissen wel op.
Onze Sint rijdt immers op zijn witte paard door de lucht, gooit zijn goede gaven naar beneden bijvoorbeeld  door de schoorsteen, bovendien woont hij in de meeste verhalen in Spanje en niet in Turkije en naast zijn schimmel is zijn boot een favoriet vervoersmiddel.
Je zou kunnen zeggen dat de bisschop van Myrna deel uit maakt van de werkelijkheid die onze Sinterklaas is.

Nicolaas van Myra, was in het begin van de 4e eeuw bisschop in Myra, de toenmalige hoofdstad van Lyciё in Klein Azië,  een gebied langs de zuidkust van het huidige Turkije en een toenmalige Romeinse provincie. Men denkt dat hij omstreeks 280 is geboren in Latara in Lyciё en is op 6 december in 342 gestorven  in Myrna.
Zijn ouders waren rijk en vroom.  Vanaf zijn geboorte was Nicolaas, een bijzonder kind. Toen hij net geboren was en gewassen werd, ging de kleine Nicolaas rechtop in zijn waskom staan en dankte God voor zijn bestaan. Je kunt dus zeggen dat hij vanaf het eerste moment al vroom was. Na de dood van zijn ouders wilde hij zijn rijkdom in overeenstemming met zijn geloof goed gaan besteden.

Zo is het niet verbazingwekkend dat in zijn leven bijzondere gebeurtenissen zouden plaatsvinden. Die gebeurtenissen zijn eerst in de orale traditie vastgehouden. De mensen gaven via verhalen het aan elkaar door. Later zijn de gebeurtenissen opgeschreven en wij kunnen ze nu als legenden lezen. Je vindt er een aantal in het boek Legenda Aurea en een paar van deze legenden zijn nu op de website te vinden.

 

Toen het kind in Myra geboren was, zagen de mensen al dat het een bijzonder mens was. Bij het voor het eerst in bad ging, stond het kind meteen het fier rechtop en zei zijn eerste gebed.

In de kunst zijn er veel afbeeldingen van de bisschop van Myra te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *