Sprookjes zijn fijn om samen te lezen. Je kunt ze voorlezen of vrij vertellen.                                      
Soms zijn sprookjes spannend. Dan is het fijn om in een vertrouwde omgeving samen te griezelen.
Daarna kan je ook samen genieten van ‘en ze leefden nog lang en gelukkig.’

In dit boek vind je korte fragmenten uit een sprookje. Doel is kinderen, met behulp van deze sprookjes, hardop lezen of vrij spreken niet meer eng te laten vinden. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat ze het zelfs leuk gaan vinden.

Je kunt op verschillende manieren met dit boek aan het werk gaan.  Je gebruikt de tekst van het sprookje en fantaseert wie er nog meer in voorkomen en hoe het af zal gaan lopen. Je speelt of leest de rollen met elkaar en daarna luister je naar het hele verhaal.
Je kunt ook eerst naar het hele verhaal luisteren. Nu je het sprookje kent, kan ieder een personage uitkiezen. Als je het samen gaat voorlezen of spelen lijkt het wel een heel ander sprookje te zijn. Je beleeft de gebeurtenissen vanuit een ander perspectief.

Liesbeth Mende maakte de leesteksten. Je moet dus niet de verwachting hebben dat je het originele sprookje in het boek zal vinden, wel een verwijzing naar bronmateriaal. De personages spreken in korte zinnen en in begrijpelijke taal, zonder dat het kinderachtig wordt. Zo lenen de teksten zich uitstekend voor het samen bezig zijn. De spelers hebben houvast aan de duidelijk aangegeven rollen en de korte zinnen die zijn goed te onthouden of voor te lezen.

De illustraties van Nelleke Verhoeff zijn vrolijk en helder van kleur en dragen er toe bij dat je met
een opgewekte stemming aan het avontuur begint.
Je kunt de rollen om de beurt hardop lezen.

Of je speelt het sprookje als toneelstukje met elkaar. Je kunt dit boek gebruiken met kinderen in de klas, alleen met de leesouder , tijdens een feestje, op school, de camping of gewoon lekker thuis met z’n tweeën op de bank.

 

De stukjes tekst voor de verschillende ‘toneelstukjes’ zijn:
van gebroeders Grimm: Hans en Grietje, de kikkerkoning, de gouden gans, Roodkapje, de rattenvanger van Hamelen, de visser en zijn vrouw, Repelsteeltje, het dappere snijdertje, de witte slang, Sneeuwwitje en Raponsje.

Van Hans Andersen: het lelijke jonge eendje, het meisje met de zwavelstokjes, de prinses op de erwt, de Chinese nachtegaal, de nieuwe kleren van de keizer.

Van Charles Perrault: klein Duimpje, Doornroosje, Blauwbaard, de gelaarsde kat.   

KNIP KNAP KNUIS, theaterlezen met sprookjes.
Liesbeth Mende, ill. Nelleke Verhoeff.
ISBN: 9789075689907 prijs: € 16,95  
uitg.de Inktvis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *